Budget på tapeten

Nu har s, v och c presenterat sin budget inför 2016. Min första reflektion var att det inte fanns några större överraskningar, men att det fortsatt är omsorgs- och socialförvaltningen som har tuffast sparkrav i Kalmar kommun. Jag kan också konstatera att den socialistiska regeringen kommer att öronmärka hur statsbidragen ska användas i kommunerna. Alliansregeringen under förra mandatperioden/-erna gav generella statsbidrag som sen var upp till kommunerna att fördela där de ansåg att pengarna behövdes bäst. Personligen föredrar jag generella bidrag och anser att staten så litet som möjligt ska styra och ställa med riktade bidrag i kommunernas budget. Men, nu är det nya tag.

S, v och c stödjer förstås regeringen och säger i tidningarna att de är lättade över att få öronmärkta stadsbidrag… (?..) Var det verkligen så svårt för s, v och c att själva prioritera hur de ville satsa resurserna tidigare? Blev det förvirrande eller kanhända ett politiskt spel om hur de skulle fördela stadsbidragen? Kanske kunde vara intressant med grävande journalistik i ämnet?..

Så sent som den 25 november förra året presenterade de tre partierna sin budget inför 2015 och knappt ett halvår senare kommer nu budget för 2016. Förvånande tyckte jag då att det var att hantera budget drygt en månad efter ett valet inför kommande år, men troligen strategiskt val av sittande majoritet som fick fördelar oavsett om de förlorade eller vann valet… Lika undrande ställer jag mig inför att s, v och c nu väljer att presentera budget inför 2016 innan regeringen presenterat sin budget om hur stadsbidragen ska fördelas. Kalmar är trots allt helt beroende av stadsbidragen och först på sensommaren eller i höst vet vi något om fördelningen och hur det kommer att drabba Kalmar kommuns budget i praktiken. Budget 2015 borde ha presenterats innan valet och budget 2016 först efter regeringens budgetpresentation i höst. Upp- och nervända världen kan man tycka.

Nåja, s, v och c i Kalmar gör lite som de vill men denna gång har vi fått två veckor på oss att formulera en budgetreservation – mot endast en vecka i slutet av förra året. Det är trots allt lite schysstare villkor….