Kina vs duell

Ulf Kristersson skrev en mycket intressant artikel ”En ny strategi för kinesiska företag” i DI i fredags (länk). Texten handlar om utvecklingen i Kina och Ryssland som i allt högre grad framstår som strategier för egna spelregler på den internationella arenan för andra länder att förhålla sig till. Provokationer mot det demokratiska samhället som omvärlden på avstånd betraktar. Kristersson trycker på hur viktigt det är att vi sluter oss samman, särskilt när andra länder svajar som ex USA. Vi behöver värna EU, WTO och Nato. Nu behöver vi tänka på Sveriges bästa.

Sen första gången jag hörde Kristersson gillar jag att han tänker utanför boxen och försöker ge perspektiv på varför han drar vissa slutsatser. Tidigare under mandatperioden när Kristersson var ekonomisk talesperson för moderaterna gjorde han likadant. Det var intressant att lyssna till analyser över varför vi behövde agera på vårt sätt för Sveriges bästa på möten jag var med på. Hans inlägg gav något att fundera över om hur han dragit lärdom av Tyskland och andra länder för att hitta lösningar för moderaternas ekonomiska politik.

Jag är glad över att det blev Kristersson som leder moderaterna framåt. Jag tror på att resonera mer inom politiken. Föra fram sakpolitik. Blir så innerligt trött på socialdemokraterna och vänstersidans ständiga och återkommande ”Vem ska ni regera med” båda nationellt och lokalt. Ge oss rimliga skäl till varför vi ska rösta på respektive parti istället för att låta som en gammal grammofonskiva vars stift tröttsamt roterar till ett skrapljud.

I veckan fick jag och kommunalrådet Johan Persson en påminnelse via blänkare på ledarsidan från politisk redaktör och ledarskribent på Östra Småland, Peter Akinder, om vi kunde försöka bidra till en partiledarduell i Kalmar. Första gången jag och vi fick frågan var när Anna Kinberg Batra var partiledare. Persson var då snabb på hanen och flaggade för att han minsann var på och utmanade mig att säga det samma. Jag svarade att jag självklart skulle ställa frågan om det blev aktuellt. I veckan fick vi samma fråga igen. Jag kontaktade därför partiledningen och fick ett positivt svar. Det är trots allt valår och en partiledarduell borde väl vara mer aktuell än någonsin. Inom en kvart fick jag svar. Ulf Kristersson kunde tänka sig en partiledarduell i Kalmar.  ”Taggade” Persson på Facebook, men den taggningen kom av någon anledning aldrig upp på hans sida. Kanske var det för att jag var först ut med svar denna gång? Under eftermiddagen kom sen glädjande ett halvt positivt svar från Socialdemokraterna. Sist vi hade en partiledarduell var tydligen 1982 mellan Torbjörn Fälldin och Olof Palme. Vore fantastiskt roligt för oss i Kalmar om det blev av med en partiledarduell här ute i verkligheten för Moderaterna och Socialdemokraterna i Kalmar att vara värdar för.

Kan förresten tillägga att jag var i Kina hösten 1988 och besökte det relativt nybyggda Guangzhou Trade Fair Center i Canton-provinsen. Med mig hade jag order från H&M att försöka göra affärer direkt i Kina istället för via Hongkong, som man gjorde på den tiden. Min samarbetspartner Chang i Stockholm, politisk flykting och fartygsingenjör från Shanghai, hade förberett uppbokade affärssamtal som rörde siden, pappersmassa och kräftor. En salig blandning.  Kina på den tiden klassades som ett u-land med mindre än 2000 kalorier per person och dag, men som på vacklande ben hade börjat snegla mot väst för att göra affärer och bygga upp den kinesiska ekonomin. Tyvärr slöts gränserna i samband upproret vid Himmelska Fridens torg i Peking våren 1989, men trots detta blev upplevelsen och kontakterna med en helt annan kultur en av mina mest minnesvärda med en fantastisk lärdom. 2006 då Kalmar drabbades av Kinafeber och Kalmarborna satte sig på skolbänken för att lära sig kinesiska, men där storslagna idéer gick i stöpet med dunder och brak, hade eventuellt kunnat sluta annorlunda om man på djupet fattat och respekterat att våra länder är så väldigt olika i hur vi hanterar relationer och affärer.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone