Transitzoner

I januari 2016 skrev jag om mina tankar över vad som kunde bidra till fungerande integration mellan kulturer som står långt från varandra. Sverige hade då som land uppmärksammat över hela världen över vårt generösa flyktingmottagande, vilket förstås ställde krav på oss politiker att på allvar fundera över hur vi skulle lyckas hantera integration framöver.

Personligen har jag en fascination över hur Nordkorea i modern tid kan få fortsätta att begå övergrepp på sin befolkning medan världen ser på och hade i början av 2016 läst en bok som uppmärksammats inom FN. Författarinnan hade inför FN-församlingen återgett sitt vittnesmål över situationen i Nordkorea. Hennes bok var en skrämmande läsning över hur man kan hjärntvätta en hel befolkning till blind lydnad där människor avrättas offentligt, fängslas och straffas i generationer för småsaker som smulor av ris. Otäck berättelse över hur galenskap och förljugenhet kan slå sönder ett land fullständigt, men vad som väckte mitt intresse alldeles särskilt i boken var de transitzoner Sydkorea upprättat för dem som flyr från Nordkorea. Runt 29 000 människor flydde 2009 från Nordkorea till Sydkorea. En flykt som lika gärna skulle kunna beskrivas som en flykt mellan två planeter istället för mellan två länder som är grannar med varandra. Andelen flyktingar har sedan dess minskat för att 2017  endast vara 1 127 nordkoreanska flyktingar, vilket är 20 procentig minskning sen 2016 enligt The Japan Times. En oroande utveckling i sig.

På dagens ledarsida i en av  lokaltidningarna skriver man om en statlig utredning som förordar sk transitzoner i Sverige för snabbare utredning av asylsökande. Jag gick steget lite längre när jag menar att ev transitzonen även kan vara ett första led i integration för dem som söker asyl.

Följande är ett utdrag ur min blogg i januari 2016:

 ”Religioner och kulturer kan bevisligen leva sida vid sida i invandrartäta länder som exempelvis USA – som för övrigt har färre personer som ger sig av för att strida för daesh (is) från hela landet än vad Göteborg har. Grunden till USA:s invandrarhistoria bygger dessutom på att människor flydde dit för att få utöva sin religion i stor utsträckning. Respekten för religion, kultur och individen har inget att göra med viljan att integreras till andra och nya förutsättningar. Nej, Sverige som land och i kommunerna behöver nu ta flera steg i förbättrat integration för dem som kommer hit om vad som gäller i Sverige inför att man ska börja skolan, börja jobba eller överhuvudtaget slussas in i samhället. Moderaternas handlingsprogram för integration handlar om att ge människor sysselsättning och bli en del av samhället mer eller mindre omedelbart. Det är förödande och förnedrande att tvingas leva på bidrag i 10-tals år enligt gammal s-politik. Utanförskap är inte bra för någon – människa, familj eller samhälle.

Kort och gott – och förvisso kontroversiellt i ett samhälle som vårt som i grunden bygger på ömsesidig respekt, förståelse och tillit – men sannolikt nödvändigt med strikt genomtänkt integrationsprogram som slussar in personer med helt annan bakgrund till ett Sverige där vi kämpat oss fram till demokrati, välfärd, jämställdhet och frihet för alla oavsett kön eller religion. Vi kan inte tolerera och får inte ge efter för andra värderingar än för dem som gäller i Sverige.”

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone