Valår och innovationer

Efter en dryg vecka med tuff influensa där möten, näsdukar och hostattacker längs bordskanter (på avstånd för att inte smitta andra) varvad med mer eller mindre avtuppad återhämtning i sänghalmen avrundades med Kalmarmöte för medlemmar i helgen.

Äntligen. Vi hade vårt första lokala möte efter nomineringsstämman igår lördag. Nu siktar vi mot att bryta runt 60 år av rött styre i Kalmar. Det är verkligen på tiden att Moderaterna tar över i Kalmar. Inte bara en mandatperiod, som tidigare förekommit här och där. Vi vill bygga Kalmar framåt. Vi hanterar kommuner trots allt bättre med vår politik än de allra flesta socialdemokratiskt ledda kommuner i landet med fokus på kärnverksamheten. Det finns olika jämförelser som visar svart på vitt. Det vore fantastiskt om vi kan bryta röd trend i Kalmar, men självklart inget man gör som solospelare. Här krävs laget framför jaget för att lyckas.

Härom veckan var jag på invigning av nytt äldreboende i Kalmar. Jättefint, men jag saknar innovationer på djupet. Vad förenklar och förhöjer tillvaron för boende och medarbetare? Det första jag frågade efter var hissarna fanns bland alla tjusiga trappor. Hur ska virriga äldre ta sig runt och helst inte ramla över räcken tre våningar ner på snyggt besökstorg? Det fanns två hissar fick jag veta. Såg en liten hiss. OBS såg inte insidan på hissen så jag vet inte om sängar får plats, men gissar att så är fallet. Det fanns tvättmaskin och torktumlare på toaletten invid varje sovrum. Varje boende består av sovrum och toalett/dusch inkl ett slag köksskåp i hallen. Förstår inte riktigt tanken bakom tvättmaskin och torktumlare. Är man verkligen intresserad av att tvätta och stryka in i det sista i denna värld innan man trillar av pinn? Tänker att alla är värda en kvalificerad omvårdnad med god mat (gärna ett glas vin eller så för den som så vill), tid för prat och skratt i ett omhändertagande socialt och inkluderande miljö.

En tanke som slog mig där och då var om det inte hade varit bättre med luckor i väggen i sovrum/toarum där man behändigt slänger in smutsig tvätt som separeras direkt utifrån ev virus och bakterier i egen tvättsäck istället för att tvätta själva. Upphandlad tvättservice tar sen hand om tvätten som kommer åter ren och snyggt paketerad. Förenklar tillvaron för både omsorgtagare och medarbetare. Jättefin konstnärlig utsmyckning prydde entrérummet  som tillsammans med växthus utanför ska förgylla tillvaron, men jag undrar om medarbetare funnits med i planeringen av detta hus? Om inte så är fallet, borde vi som kommun tänka om och lyssna till dem som jobbar inom omsorgen för att få in innovationer på riktigt inför framtiden.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone