Snöoväder, organisationsutredning mm

Startade morgonen med att skotta snö – för hand. Det var tungt. En hund-rastare ropade. ”Vara försiktig. Pumpen kan explodera. Livsfarligt när det är kallt ute med tungt jobb och pumpen” .. En snötant med litet pytteansikte under luva och mössa, men med stor glatt leende hälsade ”visst är det härligt på något vis ändå med snö..” när hon traskade förbi småpratades med oss skottare hon hittade längs vägen.

Javisst är det mysigt med snö. Folk blir glada. Pratar med varandra på ett annat sätt. Man hjälper varandra. Men, det ställer också krav. Inte minst på att snöröjningen fungerar. Alla kan inte traska obehindrat mitt i vägen.

Minns snövintern 2010-2011. Min kära svärfar flyttade till Kalmar från Norge när han i 85-årsåldern plötsligt blev skröplig inom loppet av några månader och i behov av omsorg samtidigt som han ville vara nära anhöriga. Vi hämtade honom på Kastrup där han blev inrullad i vänthallen i rullstol och röd toppluva med  hängande Stenmarkstofs på huvudet. Snön låg länge länge. Isen var kompakt. Efter några månader hos oss fick svärfar eget boende och fungerande omsorg fram till att han gick bort dagen innan nomineringsstämman för moderaterna i mars 2014 och min första kontakt med partipolitik på nära håll. Lika tungt som det var när han gick bort, lika glädjande var det när han flyttade hit och därmed bli en bidragande orsak till att jag engagerade mig i politiken.

Men, vad jag ville säga med allt detta är att alla äldre inte vågar ge sig ut i snön. Omsorgspersonal i Kalmar berättade om personer som satt i sina lägenheter eller hus månader i sträck utan att våga ge sig ut den vintern då för runt sju år sen. Hur blir det då för dem som har svårighet att gå eller röra sig, men som inte har omsorgstjänster?  Vet att seniormässan under måndag-tisdag denna vecka inte hade så många besökare som man hade önskat. Vädret kan ha varit  en starkt bidragande orsak till detta. Vi behöver leverera som kommun i dessa lägen, även om de flesta inser att det inte är helt enkelt när snön vräker ner i stort sett dygnet runt.

Vid gårdens arbetsutskott tog vi beslut om ny organisation för kommunen inför mandatperioden 2018-2022. Vi var i stort överens mellan partierna efter samtal och kompromisser. En rimlig ökning av partistöd med cirka 900 tkr fördelat efter mandat samt utökat basstöd är välkommet efter minskat stöd och sparkrav i partikassor denna mandatperiod. Överenskommelsen innebär att de minsta partierna får procentuellt mest i ökat partistöd. Bra att vi beslutar om organisationsförändringar i förväg, istället för att överlåta till nytillkomna politiker att hantera efter ett val. Förenklar starten av ny mandatperiod för samtliga partier.

Utifrån dagens artikel om hur alkoholtillstånd slår mot verksamheter i Kalmar kan vi vad det verkar behöva en rejäl genomlysning av hur alkoholhandläggning, tolkning av lag samt beslutsärenden hanteras i kommunen…

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone