Bildbanker

Det är intressant hur effektivt medierna tillsammans med svans av tyckare tar fokus från innehållet i moderaternas valfilm från Göteborg. Diskussionen kom istället för politik att handla om moderaternas bildköp av brinnande bil var att dribbla med fakta. (Länk till valfilm finns i slutet av texten)

Att det har förekommit bilar som  brunnit i Göteborg, vet vi är ett faktum. Min dotter som bor i Göteborg har från sitt köksfönster med egna ögon sett bil brinna. Detta efter att hon med flera kunde se ligister tuttat eld på bilen. Dottern ringde polisen, som snabbt var på plats. Däremot fanns det sannolikt inte några inkallade moderater som kunde ta foton på brinnande bil. Att köpa rörlig bild eller stillbilder från bildbanker blir ett sätt att illustrera faktiska händelser.

Socialdemokraterna publicerade i januari i år en porträttbild  på polisman från Södertälje i en sociala mediekampanj. Kampanjen skulle illustrera behovet av ökad trygghet och fler poliser. Problemet var att polisen på bilden INTE var tillfrågad. När han fick frågan om detta av tidningarna, var han förvånad över att ingen från s kontaktat honom innan de använda honom för sin valaffisch. Var fanns proffstyckare och krönikörer där och då? Var polisen ens socialdemokrat? Jag vet inte. Blir inte agerandet från s en form av maktmissbruk?

BF9120C1-7305-4966-9418-E57F52171C2D

Nyligen kunde man även läsa i en av kvällstidningarna att socialdemokraterna köpt samma bild på barn i baddräkter, från en bildbank, som moderaterna använde redan för tjugo år sen, 1998. Var dessa barn kommer ifrån vet jag inte. Om de kommer från Sverige eller något annat land spelar kanske inte någon roll i sammanhanget? Barnen ser ut att vara runt sexårsåldern på bilden, vilket innebär att de nu 20 år senare hunnit bli vuxna. LÄNK till Aftonbladet

Jag skulle kunna sammanfatta blogginlägget med att det är förhållandevis vanligt förekommande att handla bilder och rörlig film från bildbanker för företag, reklambyråer, politiska partier med flera. Det gör man för att inte riskera behöva betala stora summor i otillåten bildanvändning utifrån upphovsrätten. Har i sammanhang betalat för bilder bakåt i tiden. En gång köpte jag även en bild från en av lokaltidningarna här Kalmar. Har för mig att jag betalade 750 kronor.

Länk till göteborgsmoderaternas valfilm

I fredagens expressen skriver moderater från Göteborg.

Länk här

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone